Van Dwalmdam naar Oeles-riek

Marjan Hermkes – Managing Director Epona: Het is weer zover: Carnaval! Een eeuwenoude traditie waar ik me ieder jaar weer op verheug. Een paar dagen geen Epona, geen ContactManager en geen DMSforLegal. Rotterdam (hoofdkantoor Epona) wordt voor 3 dagen Dwalmdam en mijn eigen woonplaats Tegelen, wordt voor korte tijd omgedoopt tot Oeles-riek. Kortom, even helemaal uit de dagelijkse beslommeringen en volop het feestgedruis in om zo mijn batterij weer op te laden!

Leuk, al die tradities, ook bij Epona hebben we er veel. De bekendste (en lekkerste) is misschien wel onze “go-live taart”: een smakelijke slagroomtaart voor kantoren die live gaan met onze producten. Een traditie die we vele jaren geleden hebben ingesteld als geste naar de medewerkers van onze klanten die een periode afsluiten en tegelijkertijd een nieuw tijdperk inluiden.

Een nieuw tijdperk is ook die van robotisering. Volgens Jeroen Zweers, zo lazen we in de december editie van het Advocatenblad, kunnen kantoren straks het bulkwerk aan een machine overlaten, waardoor advocaten nog meer tijd hebben om echt waarde toe te voegen voor hun cliënten. Daar ben ik het helemaal mee eens. Lerende computers zijn straks de belangrijkste informatiebron van advocaten. Ik zie kansen, omarm die techniek zei ik al in datzelfde interview. Durf buiten de gebaande paden te denken, spring eens uit de ban. Dat is niet alleen drie dagen weggelegd voor de Carnavalslustigen onder ons. Maar ik kan jullie verzekeren dat het een verademing is om je verbeelding eens de vrije loop te laten. Er zijn nou eenmaal tradities die je in ere moet houden.

En nu ik het toch heb over innovatie en traditie, misschien is er dit jaar een nieuwe traditie in de maak: Lexpo – the legal innovation event. Op 21 april vindt Lexpo plaats, een nieuw evenement voor de advocatuur en bedrijfsjuridische afdelingen. De line-up van internationale sprekers is indrukwekkend, evenals de Nederlandse panelleden die zullen deelnemen aan discussie-sessies. Epona is trotse sponsor van dit unieke evenement en ik hoop van harte dat de organisatie besluit door te gaan zodat er weer een nieuwe traditie geboren is.

Maar goed, even terug naar die eeuwenoude traditie die ooit ontstaan is als carnem levare: Carnaval, een traditie vol tegenstellingen. Carnem levare betekent letterlijk het wegnemen van vlees. Deze driedaagse traditie luidt de Katholieke vastenperiode in. Voordat “het vlees wordt weggenomen” wordt er eerst nog even gefeest, gedronken en veel gegeten. Ook de antropologische duiding is er een van tegenstellingen: Carnaval is een omkeringsritueel. Maatschappelijke rangen en standen worden omgedraaid en de anders zo gangbare normen worden voor drie dagen in de ijskast gezet.

En ik? Mijn outfit dit jaar is ook gekozen met een knipoog naar tegenstellingen. Ik ga dit jaar namelijk verkleed als draak. Bevestig ik daarmee dat ik een “draak van een vrouw” ben of had ik de Chinese draak in gedachten, het dier dat in China wordt gezien als geluksbrenger en één van de vier Hemelse dieren die te boek staan als stichters van de Keizerlijke familie? Voor degenen die een beeld erbij willen: ik ben te volgen via Twitter!