Blog: Inspireren, faciliteren en excelleren

Marjan Hermkes, managing director Epona Legal: Het is weer “die tijd van het jaar”, de altijd drukke decembermaand. De tijd dat velen terugblikken, reflecteren en vooruitkijken. Dat geldt ook voor mij, als fulltime werkende moeder. Als ik mijn kernwoorden zou moeten benoemen kom ik uit op de titel van deze blog: inspireren, faciliteren en excelleren.

Inspireren

Inspiratie is de bron, we hebben het allemaal nodig om onze bestaande grenzen te verleggen en nieuwe grenzen te ontdekken. Thuis ben ik dagelijks bezig mijn kinderen te inspireren en de decembermaand is geen uitzondering: mijn zoon die inspiratie nodig heeft voor zijn spreekbeurt over de tweede wereldoorlog, mijn dochter die midden in deze drukke periode jarig is en natuurlijk alle andere om me heen.

Ook op professioneel gebied is het inspireren van mijn klanten een uitdaging die ik graag op me neem. Inspireren om toe te werken naar digitale dossiervorming met behulp van een document managementsysteem, inspireren om CRM niet alleen maar te benaderen als een digitale Rolodex en inspireren om zoveel mogelijk processen te verbeteren en te digitaliseren. Kortom, inspireren om te optimaliseren.

Faciliteren

Dingen mogelijk maken, ook daar hou ik me graag mee bezig. Thuis gaat dat onopgemerkt en iedereen doet daar aan mee. Al die kleine dagelijkse dingetjes die de gezinsleden als automatisme op zich nemen om zo de boel draaiende te houden en dat naast de grote zaken waar we ons mee bezig houden: school en werk.

Maar ook op professioneel gebied ben ik constant bezig met faciliteren. Intern faciliteer ik mijn collega’s bij de uitoefening van hun werkzaamheden en bij de klant faciliteer ik het doorvoeren van veranderingen in hun organisaties. In feite is dat de kern bij de invoering van nieuwe software: installatie van nieuwe software, migratie van data en het trainen van medewerkers in het gebruik van de nieuwe software is slechts bijzaak. De ware kern van een succesvol project is het verandermanagement: hoe veranderen de dagelijkse werkzaamheden en hoe worden de nieuwe processen gefaciliteerd in de organisatie.

Excelleren

De beste willen zijn zonder dat het een obsessie wordt, zijn we daar allemaal niet mee bezig, bewust of niet? Mijn voetballende zoontje die iedere zaterdagochtend weer opnieuw wilt excelleren, mijn dochtertje die onlangs tijdens haar verjaardagsfeestje bij Ballorig de boventoon voert en natuurlijk het gehele gezin dat excelleert als team.

Die teamspirit vind ik ook terug bij Epona. Iedere december sta ik er weer bij stil als ik terugkijk op wat we allemaal hebben bereikt met onze mensen: productinnovaties, succesvolle projecten maar vooral – en dat is onze ultieme drijfveer – tevreden klanten. Klanten die ons inspireren, klanten die wij faciliteren waardoor we allemaal kunnen excelleren!

Vanaf deze plek wens ik iedereen alvast hele fijne feestdagen toe en een inspirerend 2016!