Artikel Advocatie: Het Grote Document Management Schaakspel

De laatste maanden is de markt voor document management systemen (DMS) in een stroomversnelling geraakt. De grote spelers overtroeven elkaar met het naar buiten brengen van nieuws: nieuwe software-versies, nieuwe producten, nieuwe klanten, nieuwe overnames en nieuwe strategieën. Advocatenkantoren die op zoek zijn naar een (nieuw) DMS raken verstrikt in een ingewikkeld schaakspel dat wordt overschreeuwd door Grootmeesters iManage, NetDocuments en Microsoft. Tijd voor een analyse van het verloop van zetten.

De meest recente schaakpartij werd gespeeld tijdens ILTACON 2015, het jaarlijkse congres van ILTA, de International Legal Technology Association. Het was voor het eerst in vele jaren dat Koning iManage weer als zelfstandig bedrijf aanwezig was, en dat werd groots aangepakt met veel presentaties en persberichten.

Inderdaad, als we de analogie met het schaakspel nog even voortzetten dan kon iManage tot voor kort het beste worden vergeleken met de Koning. Het bedrijf ging gebukt onder de bureaucratie van eigenaar Hewlett Packard, waardoor iManage als marktleider toch maar zeer kleine stapjes kon zetten. De recent voltooide management buy-out geeft iManage echter weer alle vrijheid om snel te innoveren en te reageren op ontwikkelingen in de markt.

Ook NetDocuments pakte op ILTACON groots uit met een VIP ruimte voor het ontvangen van klanten en prospects, een aparte demo-ruimte en een grote stand op de beursvloer. Echter, als Loper van het schaakbord zijn de zetten van NetDocuments zeer voorspelbaar: rechte lijnen en slechts toegang tot de helft van alle 64 vakjes op het bord. Immers, NetDocuments is een 100% cloud applicatie en het bedrijf richt zich dus niet op de andere helft van het speelbord: kantoren die hun data liever in eigen beheer houden. Tijdens ILTACON maakte NetDocuments bekend een intense samenwerking met Grootmeester Microsoft aan te gaan, maar hoe dit eindspel er precies gaat uitzien? Daarvoor laat het persbericht nog veel te veel ruimte over voor speculaties.

En dan is daar nog Microsoft met het op SharePoint gebaseerde DMS Matter Center. Microsoft zie ik als de Koningin van het bord: groot en sterk en in staat om alle hoeken van het schaakbord snel te bereiken. Er is echter één zet die deze Grootmeester niet kan maken: de paardensprong, en daar komt Epona in beeld. Matter Center is een geweldig product maar mist de voor de advocatuur zo belangrijke diepgaande integratie met de Office producten, Outlook in het bijzonder. Epona – Romeinse beschermvrouw van paarden en derhalve het Paard van het schaakspel – completeert de functionaliteit van Matter Center tot een allesomvattend DMS.

DMSforLegal van Epona biedt deze integratie dus wel en integreert daarnaast ook nog eens naadloos met Matter Center. Koningin en Paard, samen in staat tot alle denkbare zetten in het Grote Document Management Schaakspel en samen in staat om alle document management vraagstukken binnen de advocatuur perfect te pareren.

De psychologische oorlogsvoering, gespeeld via de media, zal nog wel een tijd aanhouden, maar zoals Grootmeester Bobby Fischer ooit zei: “Ik geloof niet in psychologie, ik geloof alleen in sterke zetten!”