3 trends uit een andere tijdszone

3 trends uit een andere tijdszone

Marcel Lang (Director van Epona USA) ziet in Amerika de toekomst van technologie voor de juridische sector, al ruim voor deze de Europese kust bereikt. Hij signaleert drie trends waar Europese juridische kantoren nu op kunnen letten.

Microsoft 365 en Teams

Alles draait momenteel om efficiëntie en thuiswerken. Teams en Microsoft 365 (voormalig Office 365) zijn de sleutel technologieën die dit mogelijk maken. Er wordt afscheid genomen van verouderde applicaties om plaats te maken voor – op Microsoft 365 werkende – alternatieven. Dit komt mede door de open houding die Microsoft de laatste jaren heeft aangenomen ten op zichten van andere platformen.

Microsoft steekt tijd in cross platform oplossingen. Door producten zoals Word of Excel via de browser (of zelfs web only) aan te bieden, zijn ze op bijna ieder type apparaat te gebruiken. SharePoint en Microsoft Teams dienen hierbij als de rotonde waar alles over beweegt richting gebruikers en applicaties. Marcel ziet in Teams het nieuwe Windows, de centrale applicatie waar al het andere mee moet koppelen.

AI voor documentclassificatie

Artificial Intelligence (AI) is in staat om documenten te herkennen en te classificeren. Zo kan AI het verschil zien tussen bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst, een Shared Purchase Agreement of een Non Disclosure Agreement. Dit klinkt niet zo spannend, maar hierdoor is het mogelijk dat deze documenten daarna ook automatisch – en correct – aan het juiste dossier kunnen worden gekoppeld. Ook kan op basis van de geldende wet- en regelgeving (compliance) voor dat type document automatisch Information Lifecycle Management worden toegepast. Daardoor kan het document ook automatisch gearchiveerd of verwijderd worden.

Voor het “opvoeden” van AI is er een nieuwe ontwikkeling naast Machine Learning, namelijk Machine Teaching. Bij Machine Learning leerde een computermodel zichzelf op basis van duizenden documenten de karakteristieken van een bepaald soort document, maar hiervoor was wel een aanzienlijk volume aan documenten nodig. Om het proces te versnellen, gaan mensen nu een klein handje helpen. U markeert alvast op een tiental stukken de belangrijkste eigenschappen waaraan het model volgens u een document moet herkennen. Op basis daarvan leert het computermodel sneller en met een kleiner aantal stukken hoe een bepaald stuk er uit ziet.

Tot slot is ook Microsoft nog maar net begonnen met het AI veld te ontginnen middels twee nieuwe services: Graph en Syntex. Graph is een nieuwe koppelingslaag (API) waarover alle data in het Microsoft ecosysteem geanalyseerd en vergeleken kan worden. Daardoor kan bijvoorbeeld agenda informatie uit Exchange Online gecorrespondeerd worden met data uit het Sharepoint DMS. Dit kan weer tot nieuwe inzichten leiden.

Syntex is de nieuwe AI-tool die op basis van een sleutelwoord een op maat gemaakte informatiepagina kan samenstellen uit alle voor Syntex toegankelijke bronnen. Dit kunnen externe-, maar ook interne bronnen zijn waar Syntex veilige toegang toe heeft. Dus bent u bijvoorbeeld bezig met een zaak voor een bedrijf, dan zoekt Syntex de relevante data over dit bedrijf in publieke bronnen en toont deze op één overzichtspagina met uw interne stukken, e-mails of lopende zaken.

Cloud wordt veiliger geacht dan on premises

In Amerika is de adoptie van de cloud vele malen verder dan in Nederland. En het aardige is dat die adoptie niet wordt versneld of ingegeven door de IT-afdelingen. Nee, het zijn juist de compliancy en legal afdelingen die deze transitie afdwingen. Zij kijken hier op een verrassende manier naar. De plek van de data wordt door de grote keuze aan datacenterlocaties minder bepalend, maar het niveau van bescherming en certificeringen daarentegen, wordt veel belangrijker geacht.

Deze afdelingen plaatsen meer vertrouwen in de beveiligingsniveaus van bijvoorbeeld Microsoft (maar in Amerika is ook Amazon Web Services zeer groot) dan in die van lokale cloud providers of zelfstandige SaaS aanbieders. Zelfs zeer maatschappijkritische diensten op het gebied van energie, defensie en gezondheidszorg, kiezen voor de clouds van Microsoft en Amazon. Omdat Microsoft inmiddels in bijna ieder land ter wereld een datacenter heeft, kan het zich vrij goed schikken naar de lokale regels. Tel daar dus de hoge beveiligings- en kwaliteitsniveaus bij op, en ze zijn een zeer logische keuze voor veel organisaties.

Wilt u meer weten over deze trends en wat ze voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op met Epona Legal, wij praten u graag bij over de mogelijkheden.

Dit artikel is ook gepubliceerd in de eerste editie van het Lexxyn Groep magazine Legal&Tech. Het volledige magazine kunt u hier lezen.